O kiszonkach
Czy wiesz że...
Kapusta kwaszona zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Usuwa też trujące produkty przemiany materii, ma właściwości przeciwzapalne.
Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, K, selenu, cynku, a także probiotyków. Wiele osób nie znosi aromatu gotowanej kapusty, ale mało kto wie, że ten piekielny zapach zawdzięcza ona siarce, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Kapusta zawiera też niezwykły związek - sulforafan - o działaniu przeciwnowotworowym.
Kapusta kiszona zawiera również witaminy z grupy B, a także E, K, P i U, liczne sole mineralne oraz fitocydy, które niszczą groźne wirusy i bakterie, jak gronkowiec złocisty czy prątki gruźlicy. Sprawia to, że jest ona doskonałym produktem podnoszącym odporność organizmu.
Wszystkie wartościowe składniki, które zawiera kapusta kiszona, sprawiają, iż:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- odświeża umysł, daje uczucie radości,
- uodparnia na sytuacje stresowe,
- pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów,
- przyspiesza wykorzystanie żelaza,
- działa odmładzająco bo pobudza wzrost komórek,
- pomaga w budowie tkanki kostnej,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy),
- działa witalizująco dzięki lepszemu wykorzystaniu białek,
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.